lauantai 28. marraskuuta 2020

Lastenkirjalauantai: Kai Vainiomäki: Miten eläimet nukkuvat

 

Kansikuva kirjasta Miten eläimet nukkuvat
Kai Vainiomäki: Miten eläimet nukkuvat

Myllylahti 2020

Kirjailijalta saatu arvostelukappale

Sähköpostiin tupsahti pdf-linkki Miten eläimet nukkuvat -kirjasta, ja innostuin heti ensi sivuista alkaen. Fiktiivinen tarina ja faktatieto on yhdistetty sujuvasti, niin että ne kulkevat yhdessä, tasapainoisesti. 

Maxilla ja Maijalla on nukkumaanmenoaika, mutta kuten tavallista, he mieluummin leikkisivät kuin rauhoittuisivat nukkumaan. Tänään Jerry-isä nukuttaa lapset yksin. Hänellä on hiukan paineita saada lapset unten maille, sillä hän on lyönyt vetoa Susanna-äidin kanssa siitä että lapset nukkuvat ennen äidin kotiintuloa. Jos näin ei ole, Jerry hoitaa kotityöt viikon ajan. 

Lapsilla on hyvä perustelu sille, miksi he eivät halua mennä nukkumaan: kissakin valvoo koko yön! Isä kuitenkin huomauttaa, että kissa jaksaa valvoa yön, kun se on ensin nukkunut päivän. Sitten hän kertoo muiden eläinten nukkumatavoista. Esillä on monipuolinen kattaus eläimiä lepakosta koalaan, kirahvista saukkoon. 

Max ilmeisesti oli unohtanut, että hänen oli tarkoitus piilotella. Hän pisti nyt päänsä ulos sängyn alta ja kysyi: - Joutuvatko kaikki eläimet nukkumaan? 

- Käytännössä kyllä, isä vastasi. - Vain jotkin hyvin alkukantaiset lajit, kuten merisiilit tai meduusat, eivät tarvitse unta. Mutta se johtuu vain siitä, että niillä ei ole lainkaan aivoja.

Silloin Maxin silmät aukesivat suuriksi. Riemuissaan hän hyppäsi pois sängyn alta ja ilmoitti: - Minullakaan ei ole aivoja! Kun kerran minulla ei ole aivoja, niin minun ei tarvitse mennä nukkumaan! Voin siis jatkaa leikkiä! 

- Et sinä ilman aivoja edes osaisi leikkiä, isä nauroi. Ja saadakseen Maxin unohtamaan aivoituksensa hän jatkoi nopeasti: - Te lapset nukutte yön aikana suurin piirtein 12 tuntia. Mutta esimerkiksi koala tai taskuhiiri nukkuvat vuorokaudessa yli 20 tuntia.

Tässä on mielestäni kivasti yhdistetty hauskat faktat kertomuksen osaksi. Ei olla pelkästään sillä linjalla että "wau, uskoisitko tätä", vaan lapset kysyvät ja ihmettelevät, isä vastaa. Lapsia tietenkin kiinnostaa, esimerkiksi se, mitä tapahtuu jos lepakko pissaa uniensa aikana, se kun nukkuu pää alaspäin. He haluaisivat kokeilla sitä itsekin, mutta jostain kumman syystä isä ei innostu ajatuksesta...

On paljon kirjoja, joissa on kerrottu eläinten hassuista tai oudoista tavoista. Valtaosin ne ovat kuitenkin puhtaasti tietokirjoja; jos niissä on jotain tarinaa niin se on muutaman lauseen mittainen. Tämä sen sijaan kuvakirja nukkumaanmenosta, jossa nyt vaan saadaan samalla tietoon monia kiinnostavia juttuja. Veikkaan että aika harva lapsi - tai aikuinenkaan - tietää, että leijona nukkuu noin 20 tuntia vuorokaudessa, että mustekala voi vaihtaa väriä nukkuessaan tai että merisaukot nukkuvat käpälä käpälässä.

Tämä voi olla myös toimiva vihjekirja aikuiselle; jos lasta / lapsia on vaikea saada rauhoittumaan nukkumaan, kokeile jotain muuta kuin yleensä. Kerro lasta kiinnostavia asioita, niin hän voi tulla huomaamattaan hammaspesulle ja yöpukukin saattaa mennä päälle melkein itsestään. Toisaalta, uskon että tämä kiinnostaa monia lapsia myös nukkumaanmenoajan ulkopuolella. 

Kirja on luettu myös blogissa Lastenkirjavuosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti