lauantai 21. marraskuuta 2020

Lastenkirjalauantai: Kobi Yamada: Olipa kerran idea

 

Kansikuva kirjasta Olipa kerran idea
Kobi Yamada: Olipa kerran idea

Kuvittanut Mae Besom

Englanninkielinen alkuteos What Do You Do With an Idea? (2013)

Suomentanut Raija Rintamäki

Kumma 2020

34 s.


Reilun kuukauden sairaslomallaolon aikana olen hiukan pudonnut junasta sen suhteen, mitä uusia lastenkirjoja - etenkin kuvakirjoja - on ilmestynyt. Kirjastoreissu olikin löytöretki, jolla saatoin vain toivoa löytäväni jotain uutta kivaa. En päässyt pitkälle, kun esittelyhyllystä silmiin osui Olipa kerran idea. Jokin tässä kannessa vetoaa niin, että pakko oli lukea ensi kertaa jo kirjastossa, seisaaltaan. 

Kannessa oleva kruunupäinen pallura on idea, joka eräänä päivänä tuosta vain putkahtaa nimettömäksi jäävän minän luo. Hahmo pohtii, mistä se tuli, miksi, ja mitä sen kanssa pitäisi tehdä. Koska idea ei vaikuta erityisen käyttökelpoiselta, hahmo päättää unohtaa sen. Mutta idea ei suostu katoamaan, vaan se vaatii huomiota. Pikkuhiljaa se alkaa kasvaa ja voimistua, kunnes lopulta pääsee valloilleen.

Idean kanssa on mukava olla. Tunsin olevani elossa ja pystyväni mihin tahansa. Idea innosti minua haaveilemaan aina vain suuremmista asioista. 

Se kertoi minulle salaisuuksiaan. Se opetti minut kävelemään käsilläni. "Välillä om hyvä katsoa asioita eri näkökulmasta", se sanoi.

Tässä on taas yksi kuvakirja, johon rakastuin melkeinpä ensi silmäyksellä ja joka tulee kulkemaan kanssani pitkään. Tarina on todella kaunis, lämmin ja ennen muuta rohkaiseva. Se muistuttaa, että vaikka idea ensin tuntuu mitättömältä tai mahdottomalta, ajan myötä siitä saattaa kasvaa jotain suurta. Vaikka muut eivät uskoisikaan siihen, ei kannata luovuttaa vaan pitää siitä kiinni, antaa sille mahdollisuus muotoutua siksi mikä siitä on tulossa. 

Kuvitus on todella kaunis, ja väritys on oivaltava. Alun hailakat, maanläheiset värit voimistuvat ja kirkastuvat sitä mukaa, kun idea kasvaa. 

Yksi sivu kirjasta Olipa kerran idea, kuvassa idea on jonkilaisessa pensaikossa tai puun juuristossa

Yksi sivu kirjasta Olipa kerran idea, kuvassa idea ja hahmo makaavat sängyllä ja katselevat unelmia
Todella hieno paketti! Tarina on ajaton ja ajatuksia herättävä, joka sopii monen ikäiselle lukijalle ja kuulijalle. 

Olipa kerran idea on luettu myös Lastenkirjahyllyssä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti