Sergio Augusto Sánchez: Sade piiskaa asfalttia
Espanjankielinen alkuteos Lluvia sobre el asfalto
Suomentanut Einari Aaltonen
Aviador 2021
143 s.
Oijoi mitä herkkua tuli luettua! Kolumbialaisen Sergio Augusto Sanchezin novellikokoelma on kerrassaan täydellinen lukupaketti. 143 sivua kätkevät sisäänsä suuria, jopa elämänmittaisia tarinoita, joissa ihmiset kokevat suunnattoman suuria tunteita ja joissa tunnemyrsky voi pahimmillaan johtaa julmaan väkivaltaan. Paha saa palkkansa, ja lukija joutuu miettimään missä menee kohtuullisuuden raja. Novelleissa tavataan osittain samoja henkilöitä, minkä vuoksi ne kutoutuvat laajaksi kokonaisuudeksi.
Lukiessa koin useamman kerran tunteen, että olin jo luullut kohdanneeni suosikkinovellini mutta sitten tuli taas joku josta pidin ainakin yhtä paljon. Yhtä ylitse muiden on mahdoton valita. Jäähyväiset on novelleista lempein, siinä tyttö karkaa kotoa ja matkustaa merelle jättämään isälleen hyvästit. Ristitulessa kertoo pettymysten parisuhteessa, jossa mies murtuu ja jälki on hirvittävää. Ensimmäinen välisoitto on hyytävän pahaenteinen jättäen lukijan mielikuvitukselle paljon tilaa. Hyvitys on novelli kostosta, jossa koston uhriksi joutuva tyynesti tyytyy tilanteeseen. Kolmas välisoitto on suorastaan pelottava.
Päästyään kylän pohjoispäähän James tarkasteli vielä kerran kojuja moottoritien molemmin puolin, sitten hän sytytti mukaan ottamansa tulitikut. Bensiinivana leimahti tuleen ja liekit etenivät roihuten. Yesenia oli huomannut Jamesin kulkevan ohi tai ainakin erottanut hänen pyöränsä pohjoista kohti puskevan varjon. Seuraavaksi Yesenia näki, kuinka lepattavat lieskat viilettivät yhä kiihtyvää vauhtia päinvastaiseen suuntaan.
Välillä teki mieli itkeä ihmisten epäonnea, surua ja kurjaa kohtaloa. Monen kova kohtalo johtuu muista ihmisistä, ei heistä itsestään eikä mistään mitä he ovat tehneet. Kuitenkin epäonnen kohteeksi joutuneista tulee herkästi heistäkin julmureita, jotka eivät lopulta piittaa siitä mitä toiselle tai toisille tapahtuu. Samalla tunsin kieroa mielihyvää siitä, että toista väärin kohdellut koki itse huonoa kohtelua.
Vieras väläytti hymyn, joka ei ulottunut harmahtaviin silmiin asti.- Puhupa sitten, nainen, koska miehesi suusta ei sanoja tule... mutta muista: Jumalaa ei ole.
Ei puhkiselittämistä, vaan ikäänkuin välähdyksiä henkilöhahmojen elämästä ja kohtaloista. Siirryin lukiessa Kolumbian kuumaan pätsiin. Vaikuttava.
VastaaPoistaVäkivallan arkisuus on hätkähdyttävää. Mietin yhä joitain hahmoja, että mitä heille tapahtui novellien päättymisen jälkeen. Hurja mutta hieno kirja!
PoistaTämä vaikuttaa niin kiinnostavalta, että lisäsin heti lukulistalle.
VastaaPoistaLukuiloa, toivottavasti pidät!
PoistaTämän hykerryttävän koosteen kokonaisanti on kuin elämän kaleidoskooppi ja tässä tapauksessa tarina siitä, kun ihminen haluaa nähdä ja kokea meren tai sen, mikä itse kullekin meistä kulloinkin merkityksellistä on...
VastaaPoistaTässä on ravisuttavia tuokiokuvia ihmisten elämästä. Mitä jää jäljelle, kun elämän merkityksellisin asia häviää? Pystyykö sen jälkeen kokoamaan itsensä, vai ajautuuko eksyksiin tai sokean vihan valtaan? Onneksi kokoelman novellit eivät kuitenkaan ole täysin toivoa vailla.
Poista