torstai 19. joulukuuta 2019

Lukuhaasteen sivuraide 15. Jessica Walton: Olen ystäväsi aina

Jessica Walton: Olen ystäväsi aina
Englanninkielinen alkuteos Introducing Teddy
Kuvittanut Dougal MacPherson
Suomentanut Emma Alftan
Otava 2016
32 s.


Sukupuoli-identiteetti on noussut vahvasti esiin niin erilaisissa keskusteluissa kuin kirjallisuudessa. Nuortenkirjoja on muutama, lastenkirjoja vähemmän. Kuvakirjoista ensimmäinen - suomennettu - aihetta käsittelevä lienee Olen ystäväsi aina, alaotsikko tarina rohkeudesta ja rakkaudesta.

Tuomas on poika ja Erkki on nallepoika. He ovat yhdessä aina, leikkivät ja viihtyvät. Kunnes kerran Erkki on alakuloinen. Tuomas haluaa tietää mikä Erkkiä vaivaa, mutta Erkki ei meinaa uskaltaa kertoa. Että oikeastaan hän kokee olevansa Elli. 

Tuomas kuitenkin muistuttaa, että hän on aina Erkin ystävä, on tämä sitten Erkki tai Elli. Myöskään kolmannella kaveruksella, Aadalla, ei tunnu olevan mitään ongelmaa Erkin identiteetin kanssa.

Kirjassa on kuvattu ja kerrottu todella hienosti se, miten ennakkoluulottomia ja suvaitsevaisia lapset ovat. Kaveri ja ystävyys ei muutu, vaikka etunimi muuttuu. Erkin epävarmuus ja ystävän menettämisen pelko ovat koskettavia asioita, mutta Tuomaan ja Aadan reaktio luo lämpimän tunnelman. 

Tässä on erinomainen kirja, jonka kautta sukupuoli-identiteettiä voi käsitellä lapsen kanssa. Toinen vastaava kuvakirja on Jeanne Willisin Kroko mekossa, jossa poikakrokotiili haluaa pukeutua mekkoon ja käyttää korkokenkiä. 

Helmet-lukuhaasteeseen kuitataan kohta 46, "kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö". Vaikka Erkki / Elli on nalle, hänet ehdottomasti lasketaan henkilöksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti