keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Kirjabloggaajien joulukalenteri 2019: 4. luukku

Joulukuun neljäs päivä! Eilinen luukku aukesi Elämä on ihanaa - blogissa, ja tänään on minun vuoroni.

En meinannut millään keksiä, mistä aiheesta postaan, mutta lopulta siihen ei tarvittu kuin yksi kuva niin idea kehittyi ja tekstikin syntyi aika vaivattomasti. Näin toissapäivänä Facebookissa Lastenkirjainstituutin postauksen, jossa kerrottiin Lukemon joulu-lukuhaasteesta. Haaste on lapsille mikäs muu kuin lukubingo :) Ihana idea ja hieno bingolappu!

Valmista bingoriviä ei voi vinkata vahingossakaan, sillä se vaatii myös hauskaa tekemistä, ei pelkkää lukemista. Pari vinkkiä haluan antaa, jouluisista kirjoista tietenkin. 

Keskelle kohtaan "poro" sopii vaikkapa Anneli Kannon Radio Korvatunturi. Omasta postauksestani poimittua: "Yksinäinen poro kiertelee verstaissa ja löytää tiensä studioon. Jos ihan vähän kokeilisi kuulokkeita ja nappuloita..." Siitäpä tulee melkoinen joulushow! Kohellusta ja kommelluksia riittää, mutta alla on vakavampi sävy joka muistuttaa, että riitelyyn tarvitaan kaksi osapuolta. 

Oikealla yläviistossa on "jouluseikkailu", johon yksi kiva vaihtoehto on Siilin jouluseikkailu. Tiedättehän Siili-kuvakirjasarjan, jossa pikkusiilin ihanaa punaista hattua voi silittää. Kirjassa pikkusiili ystävineen lähtee auttamaan oravaa, mutta lumivyöry aiheuttaa mutkia matkaan. Kaveruksilla on pelko eksymisestä ja siitä, että joulu ehtii mennä ohi. Pikkusiili on onneksi nokkela ja keksii ratkaisun tähänkin pulmaan. Myös nuorille on oma bingonsa,  ja siihenkin haluan antaa pari vinkkiä, joista voi lähteä täyttämään ruudukkoa.

"Erilainen joulu" on esimerkiksi Charles Dickensin klassikkokirjassa Saiturin joulu. Kiukkuinen hapannaama Ebenezer Scrooge vihaa joulua, mutta tästä joulusta tulee erilainen. Scrooge kohtaa kolme henkimaailman olentoa, jotka näyttävät hänelle miten karmea tulevaisuus hänellä on edessään, mikäli hän ei muutu.

Toinen klassikko on Raymond Briggsin kuvakirja Lumiukko. Melkein kaikki ovat tainneet nähdä tv-version, mutta harvempi on lukenut kirjaa. Kannattaisi, sillä tähän ikimuistoiseen "joulureissu"un ei kyllästy koskaan.

Aikuisille haasteessa ei ole täytettävää bingolappua, mutta en näe mitään syytä miksei aikuinen voisi täyttää lasten tai nuorten lappua. Monia kohtia täyttynee helposti, kuten "kirjoita/piirrä joulukortti" tai "lue villasukat jalassa". Itseäni houkuttaisi täyttää molemmista yksi rivi...

Kuvat ovat Kasselin joulumarkkinoilta parin vuoden takaa. Aloituskuvana on sattuvasti joulukalenteri, johon ihastuin kovasti. Lapsille suunnattu sekin, luukkujen takaa paljastui erilaisia satuhahmoja. Toisessa kuvassa on maailman suurin satupyramidi, eri kerroksissa pyörii kohtauksia klassikkosaduista.

Tästä matka jatkuu kohti viidettä päivää, silloin luukku aukeaa Bibbidi Bobbidi Book - blogissa. Iloista ja rentoa joulunaikaa!

8 kommenttia:

 1. Lukemon, loistoidea, jo nimikin aiheuttaa lapsissa/nuorissa - ja joissain aikuisissakin - positiivista fiilistä!
  Etenkin nyt, kun lukutaidosta ollaan huolestuneita ja syystä. Se ei saisi olla katoava luonnovara. Kielen taitaminen on sekä pohja uusien oppimiselle että kaiken kanssakäymisen ja opiskelun perusta. Kenellä on sana hallussaan, on aina vahvoilla, eikä tarvitse turvautua kättä pidempään...
  Kassel on kaunis kaupunki, jouluisten kuviesi myötä rennosti kohti Itsenäisyyspäivää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron usein yläkoululaisille kuulemani tarinaa: äiti kertoi että lapsensa ei päässyt opiskelemaan, koska kirjoitustaito oli puutteellinen. Lapsi piti välivuoden, ja luki paljon kirjoja, seuraavalla yrityksellä pääsi opiskelemaan. Ei voi liikaa painottaa lukutaidon merkitystä! Lukemolle iso plussa bingoideoista, ainakaan vielä ei tunnu siltä että olisi liikaa tarjontaa. Tämä on etenkin kiva, kun mukana on tekemistä.

   Toivoin, että olisin saanut mukaan kuvan Kasselin valoista, mutta koska vaihdoin läppäriä viime vuonna niin kuvat ovat pilvipalvelussa, ja jostain syystä drive ei näyttänyt kuin osan albumeista. Kaikki matkakuvat puuttuivat... Tai sitten en vaan osaa hakea blogin kautta :D

   Ihanaa joulunaikaa!

   Poista
 2. Hauska idea, jouluinen lukubingo. Uskon, että moni innostuu ajatuksesta.

  Lukuiloa ja joulutaikaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samaa sinulle :) Joulumieli alkaa kaivautua esiin vähitellen, kun lumi tuli (ainakin hetkeksi) ja ensimmäiset joululahjaideat tupsahtivat päähän :)

   Poista
 3. Onpa hauska idea ja tosi hyviä kohtia molemmissa bingolapuissa. :) Minä aion ainakin saada pikapuoliin ruksin kohtaan piparien leivonta. :D Sitten voisikin laittaa villasukat jalkaan ja mennä lukemaan ja kenties nauttimaan muutaman piparin glögin kera. Mukavaa joulunodotusta sinulle <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin kiitos :) Itselläni taitaa kyllä kohta tulla joulustressi, ainakin lahjojen osalta. Melkein kaikki vielä hankkimatta! Ja kuusenkoristeetkin osittain hukassa muuton jäljiltä! :D

   Poista
 4. Nämä bingot ovat hauskoja ja olen ajatellut joskus sellaiseen osallistua. Toistaiseksi olen vain seurannut sivusta. Tällainen bingo, jota voi lukemisen lisäksi toteuttaa muullakin tavalla, on oikeastaan aika hauska!

  Tunnelmalliset kuvat, joulufiilis välittyy <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Pakko myöntää, monia bingoja olen nähnyt mutta eipä ole tullut itselle mieleen että tekeminen sopii mukaan. Mielenkiinnolla odotan, mitä Lukemossa keksitään seuraavaksi. Pääsiäisbingo suklaamunien syönnillä kenties?

   Poista