sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Blogistanian parhaat 2019

Hups heijaa, taas on vuosi mennyt ja on aika palkita vuonna 2019 julkaistujen kirjojen parhaimmistoa. Bloggaajilla tämä alkaa olla jo perinne, olen itsekin mukana aika monetta kertaa. Tällä kertaa äänestän kaikissa neljässä kategoriassa, sillä olen onnistunut lukemaan riittävän monipuolisesti jotta saan kaikkiin ehdokkaita :) 

---------------------------------------------------------------------------------------


Blogistanian Finlandiaa eli kotimaisten kirjojen kategoriaa emännöi tänä vuonna Amman lukuhetki. Valintani ovat: 

3 p. Olli Jalonen: Merenpeitto. "Tarina on vangitseva. Asiat tapahtuvat hitaasti mutta varmasti. On paljon yksityiskohtia niin maisemissa kuin henkilöissä, tarinan maailma elää ja hengittää."

2 p. Terhi Rannela: Kiivaat. "Pidin kauniista kielestä ja monista yksityiskohdista joissa viivähtää. "

1 p. Antti Tuuri: Levoton mieli. "Tuuri kirjoittaa hyvin visuaalisesti, tilanne- ja tapahtumapaikkakuvia suorastaan vyöryi päähän lukiessa."

---------------------------------------------------------------------------------------


Blogistanian Globaliaa eli käännöskirjoja emännöi Todella vaiheessa - blogi. Valintani ovat: 

3 p. Emma Hooper: Koti-ikävän laulut. "Kieli on äärettömän kaunista, se on visuaalista, se loihtii lukijan osaksi kanadalaisen kalastajakylän tapahtumia. Tarina on haikea ja koskettava, kohti tyhjyyttä ja tuhoa kulkeva, mutta kuitenkin siinä on ripaus toivoa."

2 p. Rafel Nadal Farreras: Palmisanon kirous. "Heti ensimmäisillä sivuilla tuli tunne, että samaan aikaan haluaa lukea nopeasti eteenpäin mutta myös hidastella jotta lukunautintoa riittäisi pidempään."

1 p. Sujata Massey: Murha Bombayssa. "Muutenkin tykkäsin henkilöhahmoista, heidät on kuvattu elävästi ja kaikista saa hyvän tarttumapinnan. Myös ympäristön kuvaus on visuaalista ja aistikasta; tästä saisi hyvän elokuvan. "

---------------------------------------------------------------------------------------


Blogistanian Kuopusta eli lasten- ja nuortenkirjallisuutta emännöi Yöpöydän kirjat - blogi. Valintani ovat:

3 p. Kirsti Kuronen: Kerro minulle kaunis sana. "Haikeankaunis tarina kauniissa paketissa."

2 p. Hilkka Liitsola: Kajo, Kuunvalo ja Kolmikolkka. "Henkilöhahmot ovat mitä mainioimpia persoonia. Parivaljakko Arrrja ja Riki on sellainen, että minäkin haluaisin tulla heidän sieppaamakseen!" 

1 p . Henna Ryynänen: Jouluinen Myry. "Pidän tästä erityisesti monien yksityiskohtien vuoksi. Kuvituksessa riittää tutkittavaa niin lapselle kuin aikuiselle. Joka sivulla saa hihkaista ilahtuneena, että tuommoinenkin juttu! Myös kieli saa riemastumaan kerta toisensa jälkeen. "

---------------------------------------------------------------------------------------


Blogistanian Tieto-kategoriaa isännöi Kirjamies. Valintani ovat:

3 p. Patrik Svensson: Ankeriaan testamentti. "Tämä on niitä lukemisen parhaita hetkiä; kun ei oikein osaa odottaa mitään ja sitten saakin ihan hirmuisen paljon."

2 p. Matti Rämö: Polkupyörällä napapiirille: Kotimaan ihmeitä ja parisuhdepyöräilyä. "Olen aiemminkin ylistänyt Rämön kirjoja, enkä koe minkäänlaista tarvetta muuttaa linjaani. Jälleen kerran hän taivaltaa pitkän matkan antaen lukijoiden eteen paljon tietoa, painavaa pohdintaa mutta myös hauskoja sattumuksia."

1 p. Emma Vepsä: Tie Teheraniin: peukalokyydillä Iraniin. "Matkakertomuksissa paras puoli on se, että ne palauttavat uskoni ihmiskuntaan."

---------------------------------------------------------------------------------------

Eihän tämä helppoa ollut tänäkään vuonna. Joissain kategorioissa kärki erottui selvästi, toisissa oli tasaisempaa. Paljon jouduin miettimään, mitä jää pois. Yhtä yhden pisteen kirjaa vaihdoin kolme kertaa kirjoitusvaiheessa (ensimmäisen ehdokaslistan kirjoitin kynällä käytettyyn kirjekuoreen). Tähän nyt kuitenkin päädyin, ja näiden kirjojen takana on seistävä. 

15 kommenttia:

 1. Hauska juttu, että ei yhtään samaa kirjaa. Palmisanon kirous odottaa yöpöydällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Olen juuri alkamassa käydä läpi muiden listoja, odotan löytäväni lukulistalle vaikka mitä :)

   Poista
 2. En olekaan näistä lukenut kuin Jalosen, Hooperin ja Svenssonin kirjat. Kaikki todella vaikuttavia lukukokemuksia. Svenssonin kirja tosin taitaa olla vuoden 2020 puolella julkaistu kirja, joten voi olla että se jää äänestystuloksista pois. Ensi vuonna sitten uudelleen listoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin olikin, jotenkin en tajunnut että tämä vuosi on jo näin pitkällä että kirjoja on ehtinyt ilmestyä :D

   Poista
 3. Kiitoksia äänistä! Globalian äänet poimittu.

  VastaaPoista
 4. Ai miten kiva kun sinullakin on Rannelan Kiivaat listallasi. Kiinnostaa tuo Tie Teheraniin, näkyy olevan muidenkin listalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä en ehtinyt lukea kuin osan muiden postauksista, en ole vielä nähnyt muiden Tue Teheraniin äänestyksiä. Kiivaat oli kyllä hyvä. Sinulla oli Luiden tie, se on lukulistallani mutta oli jo ehtinyt unohtua kun ei ole kirjastossa näkynyt paikalla. Täytyy varmaankin tehdä varaus.

   Poista
 5. Ihan eri kirjoja kuin mulla, ihanaa tavallaan, että viime vuonna ilmestynyt niin paljon hyviä juttuja! Ankeriaan testamentti itselläni vasta varauksessa, se varmaan olisi saanut muuten multa pisteitä (oletan siis että tykkään!).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ankeriaan testamentti onkin ilmestynyt tänä vuonna, eli olen kämmännyt :/ Mutta ei se mitään, äänestetään sitä sitten vuoden päästä :) On mielenkiintoista lukea muiden listoja, todella on tullut paljon hyviä kirjoja :)

   Poista
  2. Jep, huomasin saman kun katsoin omia kirjavarauksiani. Muistelin että olisi tullut myöhään viime vuoden puolella vielä, mutta ei, tammikuussahan tuo.

   Poista
 6. Yhden olen listaltasi lukenut, Kiivaat oli kyllä hyvä. Koti-ikävän laulut pitäisi ainakin lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogistanian palkintoaika on kivaa; joskus tuntuu että blogeissa luetaan samoja kirjoja mutta näitä listoja kun katselee niin hajontaa on tosi paljon. Voidaan siis todeta, että paljon on ilmestynyt hyviä kirjoja :)

   Poista