torstai 21. joulukuuta 2023

Kirjabloggaajien joulukalenteri, luukku 21

 

On Kirjabloggaajien joulukalenterissa toisen luukkuni aika, ja enää kolme yötä jouluun! Eilinen luukku avautui Tarukirjassa, ja huomenna vuoron saa Kirjarouvan elämää -blogi. Lista kaikista mukana olijoista löytyy Yöpöydän kirjat -blogista, jonka kirjoittaja Niina on tehnyt luukkujen kuvat sekä logon. 

Tämän päiväinen luukku vie meidät klassikon pariin. 

Astrid Lindgren: Marikin joululoma
Ruotsinkielinen alkuteos Jullov är ett bra påhitt, sa Madicken (1960)
Kuvitus Ilon Wikland
Suomentanut Laila Järvinen
WSOY 1994
59 s.






Astrid Lindgren ei esittelyjä kaipaa, ja myös Marikki lienee monelle tuttu. Marikin joululoma on leppoisa ja lämminhenkinen tarina ekaluokkalaisen Marikin ja hänen siskonsa Liisan elämästä. Joululoma ja joulun odotus ovat alkaneet. Eräänä aamuna joki on jäässä, joten Marikki ja Liisa lähtevät luistelemaan. Lyhyeksi aiotusta ulkoilusta tuleekin koko päivän kestävä retki, jossa ilo vaihtuu epätoivoon ja epätoivo riemuun. 

Iltaisin he kirjoittavat pitkiä toivomuslistoja tontuille. 
"Robinson Grusoe, paljon paperinukkeja, tinasotilaita, sukset, vaaleanpunainen, tukassa pidettävä ruusu", sanotaan eräässä Marikin listassa. Hän lukee sitä Liisalle. 
"Sinä olet ihan hassu, Marikki", sanoo Liisa. "Tahdotko todella saada ruusun?"
"En tietenkään", sanoo Marikki. "Kirjoitin sen vain siksi, että se kuulostaa niin kauniilta."
He miettivät kovasti, mitä antaisivat äidille ja isälle joululahjaksi. Marikki kysyy äidiltä heidän keittäessään nekkuja: "Äiti, mitä sinä toivot kaikkein, kaikkein eniten?"
"Kahta oikein kilttiä ja herttaista tyttöä", sanoo äiti.
Silloin Marikin silmät alkavat kiiltää ja hänen äänensä värisee hiukan. 
"Mitä sinä sitten tekisit Liisalla ja minulla?"
Mutta äiti silittää hänen tukkaansa ja selittää, ettei hän halua keitään muita tyttöjä; hän toivoo vain, että Marikki ja Liisa olisivat jatkuvasti yhtä kilttejä ja herttaisia kuin tähänkin asti. 
Mutta Liisan mielestä ei olisi ollenkaan hullumpaa, jos taloon tulisi pari uutta tyttöä.

Tämä on kyllä jotenkin niin ihana kirja, lämminhenkinen ja hauskakin. Tarina on 60 vuotta vanha mutta paljon siinä on nykyhetkessäkin tunnistettavia asioita. Tärkeää on yhdessä oleminen ja yhdessä tekeminen. Huumori on osuvaa ja naurattaa nykyäänkin. 

Alkuaan Marikin joululoma on osa vuonna 1962 ilmestynyttä Marikki-teosta, mutta toimii kerrassaan hyvin omana yksittäisenä kirjanaan. Minun ainakin tekee mieli lukea muitakin Lindgrenin kirjoja, niin Marikkia kuin Saariston lapsia, nyt heti paikalla. 

Hyödynnän kalenteriluukkua Helmet-lukuhaasteeseen, johon saan kohdan 7, "kirja on klassikkoteos Ruotsista, Norjasta tai Tanskasta".



8 kommenttia:

  1. Lapsena tuli luettua valtavasti Lindgrenin kirjoja. Ihania teoksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on! Ja monista on tullut uusia painoksia, niin on hyväkuntoisia kirjoja tarjolla aina uusille lukijasukupolville. Lapsena tykkäsin Lindgrenin lisäksi myös Onnelista ja Annelista, onneksi sekin sarja elää ja on saanut uusia painoksia :)

      Poista
  2. Marikki-kirjaa en ole lukenut, mutta paljon muita Lindgrenin teoksia kyllä. Vaikuttaa ihanan jouluiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kyllä nostatti itsellä joulufiilistä. Onneksi siivoushuiskina ohitettiin nopeasti kun taas ruoka sai enemmän tilaa :D

      Poista
  3. Marikki-sarja on kiva. Blogistani löytyy Marikki, katso, Lunta sataa! Kirjassa oli hieman pelottava opetus. Lindgren on yksi lempparikirjailijoistani, jonka kirjoja on tullut blogattua useampia.
    t. Mai / Kirjasähkökäyrä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lindgren on kyllä ollut monipuolinen kirjoittaja. Marikissa minua viehättää ihan tavallinen arki, ja se että seikkailu ei vaadi pitkää välimatkaa kotiin. Lindgrenin kirjoihin on mukava palata vuosikymmenien jälkeen, ne jaksavat viihdyttää aina vaan.

      Poista
  4. En muista Marikkia lapsuudestani, mutta omien lasten myötä olen tutustunut näihin valloittaviin sisaruksiin 😊

    Mukavaa joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa joulunaikaa sinne myös! Kiva että olet päässyt lastesi kanssa Marikin maailmaan :)

      Poista