tiistai 3. tammikuuta 2017

Tulossa: Kirjablogit ja 101 kirjaa

Millainen Suomi välittyy kaunokirjallisuudestamme sadan vuoden ajalta? Kirjojen Suomi tutkii, mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ennen ja nyt, ja miten asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa.
Kirjojen Suomen sisarussarjoissa Sadan vuoden kirjat ja 101 kirjaa käsitellään satayksi kirjaa – kirja jokaiselta vuodelta. Kirjat ovat Seppo Puttosen ja Nadja Nowakin valitsemia. Valinnat eivät noudata kirjallisuushistorian kaanonia vaan joukossa on paljon yllätyksiä. Kaikki kirjat kertovat jotakin kiinnostavaa Suomesta itsenäisyyden aikana.

Suomi 100 vuotta! Ilokseni voin ilmoittaa, että myös Hemulin kirjahylly on mukana tässä juhlavuoden suursatsauksessa :) Mukana on kaikkiaan 81 kirjablogia, joissa julkaistaan vuoden mittaan arvioita Yleisradion kokoamalta kirjalistalta. Bloggaajien keskuudessa on tehty arvonta, ja ainakin minä sain luettavakseni kirjat joihin en muuten varmasti olisi tarttunut.

Sain vuoden 1982, jossa kirjana on Kaari Utrion Ruusulaakso. Utrio on tietenkin tuttu kirjailijanimi, mutta tämä kirja on minulle täysin uusi tuttavuus. Toinen kirja on aivan outo mutta samalla mielenkiintoinen, nimittäin vuosi 1929 ja Aarno Karimon tietokirja Kumpujen yöstä. 

Tarkoitus on, että blogeissa julkaistaan arvio samaan aikaan kuin kirjoja käsitellään Ylen tv- ja radio-ohjelmissa. Aiheeseen liittyvä nettisivusto http://yle.fi/kirjojensuomi on avautunut tänään. Samalla Yle Areenaan on tullut ennakkoon katsottavaksi ja kuunneltavaksi ohjelmat 50 ensimmäisestä kirjasta. Facebookiin on avautunut Yle Kirjojen Suomi - sivu...

On hienoa ja jännittävää olla mukana tällaisessa projektissa, pienenä mutta tärkeänä ja innokkaana osana! :) Blogin Facebook-sivulla tein uudenvuodenlupauksen, luen tänä vuonna entistä enemmän kotimaista kirjallisuutta, myös vanhempaa ja tietoa. Hyvä alku tulee Utriosta ja Karimosta. 

8 kommenttia:

  1. Minä taas ajattelin lukea entistä useammin novelli- ja runokirjoja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä suunnitelma! :) Mäkin olen miettinyt runokirjoja, ehkä niitä nyt tarttuu mukaan tässä kotimaisuuden lisäämisessä.

      Poista
  2. Itse päinvastoin ajattelin juuri, että olenpas lukenut paljon kotimaista - viime vuoden käännöskirjauutuudet odottavat yhä lukupinossa. Silti ajattelin, että tämän projektin myötä lukisin jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuosikymmeneltä jonkin kiinnostavan kirjan (sen lisäksi, että minulla on esiteltävänäni yksi 1980-luvun ja yksi 1920-luvun kirja).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luen ehkä enemmän kotimaista kun käännettyä, mutta kun on kirjastossa töissä niin tahtoo käydä niin että varaa ja lainaa hirveät pinot uutuuksia eikä eksy hyllyjen väliin tutkimaan mahdollisuuksia. Luin tuota kirjalistaa ja tuli sellainen olo että nyt on pakko tutustua myös vanhempiin, edes 1980- ja 1990-luvun kirjoihin.

      Kas, meillä on esittelyssä samat vuosikymmenet :)

      Poista
    2. Luin muuten noista sun kirjoista siitä taustatietopaketista, jonka saimme, ja kuulostavat kiinnostavilta! Varsinkin tuo tietokirja, joka ei ihan taida täyttää nykyisen tietokirjan kriteerejä..?

      Poista
    3. Nyt olen kauhean nolo, töissä kerroin näistä kirjoista ja kollegat olivat aivan kauhuissaan että enkö tiennyt Karimon kirjaa. Toinen on jopa saanut sen omaan hyllyynsä! :) Tai itse asiassa kyseessä on neliosainen sarja, mutta tarkistin että riittää ensimmäisen osan lukeminen, sekin kun on jo noin 400-sivuinen :D On kyllä tosi hauskaa lukea noin vanhaa tietokirjaa :)

      Poista
  3. Minulla on myös tavoitteena lukea enemmän kotimaista kirjallisuutta, koska viimeisen kymmenen vuoden aikana se on jäänyt todellä vähälle. Tämä Kirjojen Suomi haaste, Suomen juhlavuosi ja kaikki siihen liittyvä Suomihype toivon mukaan auttavat siinä prosessissa :)

    Tsemppiä näiden sulle arpoutuneiden kirjojen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Utriota olen jo aloittanut ja Karimokin näyttää olevan saatavilla kirjastosta.

      Haasteet ovat ehdottomasti hyvä tapa tavoitteiden toteuttamiseen, etenkin tässä tapauksessa kun luettavaa on helppo löytää. Odotan innolla mitä löytöjä teet kotimaisen kirjallisuuden saralta :)

      Poista