Robert Thorogood: Thamesjoen murhat
Englanninkielinen alkuteos The Marlow Murder Club (2021)
Suomentanut Hilkka Pekkanen
Kansi Laura Noponen
Siltala 2022
335 s.
Marlow on kylä Thamesin rannalla, rauhallinen paikka jossa ihmiset elävät elämäänsä ilman yllätyksiä. Kunnes yhtäkkiä kylää ravistelee murha-aalto.
77-vuotias Judith Potts asuu joen rannalla. Hän laatii lehtiin ristisanatehtäviä ja nauttii iltarituaaleistaan eli jokiuinnista ja viskistä. Eräänä iltana hän kuulee laukauksen ja ilmoittaa asiasta poliisille. Joku käväiseekin naapurissa mutta siinä se. Judith sydämistyy kun hänen huoltaan ei oteta todesta. Kun naapuri löytyy kuolleena, hän ei luota poliisin ammattitaitoon vaan alkaa selvittää tapausta itse. Kun ruumiita tulee lisää, hän saa avukseen kaksi kylän naista. Kolmikko tuntee kylän ja ihmiset, ja he kuuntelevat ja katsovat tarkasti. Tarvittaessa tekevät lisääkin, sen mitä tilanne vaatii.
Poliisia edustaa rikosylikonstaapeli Tanika Malik, joka on epävarma murhatutkintansa johdossa. Hän pyrkii näyttämään itsevarmalta ja tehokkaalta, mutta on samalla hermostunut. Paine tapausten selvittämiseen on kova. Tanika ei oikein tiedä, kuinka suhtautua Judithiin. Toisaalta hän haluaa tämän pysyvän kaukana tutkinnasta, pelkästään todistajan roolissa, mutta toisaalta, joka kerta heidän tavatessaan Judithilla on uutta tietoa kerrottavanaan. Pitäisikö poliisin todella tehdä yhteistyötä liki kahdeksankymppisen rouvan ja tämän uusien ystävien kanssa?
Becks yritti seurata Suzien logiikkaa. "Mutta sehän on varastamista."
"Voihan sitä siksikin sanoa."
Becks oli kauhistunut.
Judith nojautui eteenpäin silmät innostuksesta säihkyen.
"Kuinka arvelet meidän pääsevän siihen käsiksi?"
"Vain yhdellä tavalla. Pitää murtautua sisään."
"Ei, ei, ei", Becks sanoi. "Emme voi murtautua asianajajan toimistoon varastamaan yhtään mitään!"
"Sinä saat sen kuulostamaan pahalta", Suzie sanoi.
"Se johtuu siitä että se on paha juttu."
"Ei se nyt niin kauhean paha ole."
"Se on lainvastaista! Saatamme joutua vankilaan!"
"Emme me vankilaan joudu."
"Kuinka voit olla siitä varma?"
"Helposti. Emme nimittäin jää kiinni."
Becks odotti, että Suzie jatkaisi selitystä. Sen tarkempaa selitystä ei kuulunut.
"Siinäkö kaikki?"
Suzie levitti käsiään. "Siinä."
Tässä on nyt pehmodekkari parhaimmillaan. On kyläyhteisö, jossa kaikki tietävät kaikki nimeltä mutta jossa on myös salaisuuksia - ei kuitenkaan kammottavia eikä liiallisessa määrin. On topakka päähenkilö, joka ottaa ohjat omiin käsiin ja samalla vähän neuvoo poliisia että mitä pitäisi tehdä. On ilkeitä ja lipeviä tyyppejä, jotka kuitenkin joutuvat tunnustamaan tappionsa terävä-älyisen ja toimeliaan Judithin edessä. On huumoria ja tilannekomiikkaa, joka sopii mainiosti jopa loppujännityksen osaksi.
Kannessa lukee "osa 1", joten jatkoa lienee luvassa tuttuun kirja per vuosi -tahtiin. Eikä siinä mitään, hyvin sopii tähän lajityyppiin, jossa iäkkäämmät (usein rouvashenkilöt) ratkovat rikoksia. Suomessa on Annikki Nissinen selvittää murhan jo vuodelta 2012, pioneeri saattoi olla Leonie Swann jonka dekkareissa päähenkilö neiti Maple on lammas. Viime vuosilta tuttuja ovat S. J. Bennettin sarja kuningatar Elisabetista rikosten ratkojana sekä Richard Osmanin eläkeläisporukka.
Helmet-lukuhaasteeseen täytän kohdan 26, "kirja liittyy kansalaisaktivismiin". Ehkä siihen teemaan liitetään yleensä vakavampia kirjoja, mutta itse näen Judithin "otan langat omiin käsiini" -mentaliteetin yhdenlaisena kansalaisaktivismin muotona.
Eiköhän lajityypin pioneeri ole kuitenkin Agatha Christie ja neiti Marple. Kivalta kuulostaa, laitan varaukseen.
VastaaPoistaEhdottomasti on! Dame Agatha oli vaan niin hämmästyttävän paljon edellä kaikkia muita. Mutta hienosti hänen teoksensa ovat kestäneet aikaa ja löytäneet yhä uusia lukijasukupolvia :)
PoistaTämä kuulostaa hyvältä! Jo pelkästään Thames saa minut kiinnostuneeksi. Laitan varausjonoon!
VastaaPoistaToivottavasti tykkäät :) Kävin jo kurkkimassa kirjastojärjestelmää mutta ei vielä näy seuraavaa osaa englanniksi. Pitää vaan kuvitella itse, mitä Judith nyt touhuaa :D
Poista